Wrota Podkarpackie
Wrota  >  Turystyka  >  Gastronomia

Gastronomia

Informację udostępniono: Strona nie jest w emisji.



                  fot. Bogusław Wąsacz

           Niechaj każdy będzie syty, 
           zdrów i wesół - i nie słaby
           Miejmy wygląd znakomity, 
           jak te placki oraz baby

                                          (autor nieznany)

Każdy region Polski słynie z typowej dla siebie kuchni. Hreczanyky, gomółki, proziaki, pierogi z kaszy jaglanej, kryżałki czy bałabuchy można posmakować w karczmach i zajazdach województwa podkarpackego. Przyrządzane według starych receptur i przepisów, przekazywanych z pokolenia na pokolenie, z matki na córkę, zachowały w sobie czar dawnej kuchni pogranicza kulturowego.  
Zamieścił: Kinga Aleksandrowicz-Kostępska
Kontakt   •    Mapa portalu   •    Co to są Wrota Podkarpackie?

Copyright © 2006 Urząd Marszałkowski Województwa Podkarpackiego
Realizacja COMARCH